Κατατίθεται η ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα Ταμεία

Κατατίθεται η ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα Ταμεία
rythmisi-tameia

Τα βασικά σημεία της ρύθμισης των 120 δόσεων προς τα Ταμεία παρουσίασε σήμερα η υπουργός Εργασίας, κ. Έφη Αχτσιόγλου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η ίδια μαζί με τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον ΥΠΕΣ Αλέξη Χαρίτση και την υφυπ. Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Σύμφωνα με την κυρία Αχτσιόγλου, θα δοθεί η ευκαιρία σε 1,3 εκατ. οφειλετών των Ταμείων να βάλουν τέλος στα βάρη του παρελθόντος. Ο λόγος για τη δυνατότητα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τα Ταμεία σε έως 120 δόσεις, η οποία θα προβλέπεται σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, η ίδια ανέφερε πως το καινοτόμο στοιχείο είναι το “κούρεμα” της βασικής οφειλής μέσω του επανυπολογισμού της στη βάση της σημερινής κατώτατης εισφοράς. Επίσης, η ίδια ρύθμιση προβλέπει “κούρεμα” 85% στις προσαυξήσεις. Ο επανυπολογισμός θα αφορά χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα κατά την περίοδο 2002-2016. Έτσι προκύπτει μια μεσοσταθμική μείωση 65% στο σύνολο των ασφαλιστικών οφειλών.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχτούν, σύμφωνα με την ίδια, όλες οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι τέλος του 2018. Ωστόσο σημειώνεται ότι οι οφειλές 2017-2018 δεν θα επανυπολογιστούν καθώς είναι ήδη υπολογισμένες με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Τονίζεται ότι ο επανυπολογισμός των οφειλών είναι εθελοντικός, δηλαδή όποιος οφειλέτης δεν το επιθυμεί, δεν θα του επανυπολογιστούν τα χρέη προ του 2017, αν και θα μπορεί να τα εξοφλήσει σε έως και 120 δόσεις.  Παράλληλα η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι προβλέπεται κούρεμα 100% στις προσαυξήσεις των οφειλών των εργοδοτών προς τα Ταμεία, για όποιον εργοδότη πληρώσει εφάπαξ τα χρέη του προς αυτά. Όποιος εργοδότης επιλέξει να εξοφλήσει τα χρέη του προς το τέως ΙΚΑ σε έως 120 δόσεις, θα προβλέπεται “κούρεμα” 50% στις προσαυξήσεις.

Η ίδια επίσης τόνισε ότι θα υπάρξει “κούρεμα” 100% στις προσαυξήσεις των χρεών των αγροτών προς τον τέως ΟΓΑ. Ωστόσο, δεν θα προβλέπεται δυνατότητα επανυπολογισμού των χρεών των αγροτών προ του 2017. Ως ελάχιστη δόση για τους αγρότες ορίζονται τα 30 ευρώ, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους τα 50 ευρώ.

Επίσης, οι αιτήσεις για ένταξη στη ρύθμιση θα γίνονται δεκτές ως τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ η πλατφόρμα υποβολής τους θα ανοίξει αμέσως μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ.

Τέλος η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι από τη ρύθμιση θα προκύψει βελτιωμένο αποτέλεσμα για τον προϋπολογισμό των Ταμείων ύψους 50 εκατ. για το 2019 και 160 εκατ. για το 2020 (σωρευτικά).

 

Πηγή: forologikanea.gr