Ανασφάλιστα οχήματα: Παράταση στο εξάμηνο για το παράβολο

Ανασφάλιστα οχήματα: Παράταση στο εξάμηνο για το παράβολο
paravolo-anasfalista

Στους έξι μήνες παρατείνεται η προθεσμία μέσα στην οποία όσοι φορολογούμενοι, έχουν εντοπιστεί να κατέχουν ανασφάλιστο όχημα, θα μπορούν να προβούν στην ασφάλισή του, έχοντας προηγουμένως πληρώσει το απαιτούμενο ηλεκτρονικό παράβολο μέσω του συστήματος TAXIS. Η προθεσμία έρχεται ουσιαστικά να παρατείνει την αρχική προθεσμία των δύο μηνών, η οποία ίσχυε με την προηγούμενη ΠΟΛ 1033 του 2016 του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, και πλέον τροποποιεί με τη νέα της απόφαση υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Οι φορολογούμενοι που έχουν λάβει σχετικό ειδοποιητήριο μπορούν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα και μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ, aade.gr και μέσα από τις ενότητες Πολίτες>Οχήματα>Ανασφάλιστα Οχήματα. Στη συνέχεια, εισερχόμενοι με τους κωδικούς τους στο TAXIS, θα εχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το παράβολο και να υποβάλλουν αίτημα χορήγησης του ηλεκτρονικού παραβόλου, ανακτώντας το ήδη εκδοθέν από τη φορολογική αρχή και χωρίς να επιλέξουν την έκδοση νέου.

Τρόπος ειδοποίησης για τους παραβάτες

Θυμίζουμε ότι τα τα πρόστιμα που επιβάλλονται με τη μορφή παραβόλου, κυμαίνονται από 100 έως 250 ευρώ. Οι κάτοχοι των ανασφάλιστων οχημάτων ειδοποιούνται με μηνύματα στη θυρίδα τους στο ΤΑΧΙS ή στο λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους και στη συνέχεια οφείλουν να κινήσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες ασφάλισης των οχημάτων τους, αφού πληρώσουν το παράβολο.

Σε περίπτωση κατά την οποία οι ιδιοκτήτες δεν συμμορφώνονται με την αρχική ειδοποίηση και δεν προβούν στην πληρωμή του παραβόλου – προστίμου στο διάστημα του εξαμήνου, που ορίζεται από τη νέα απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών, τα στοιχεία τους παραπέμπονται στην αρμόδια αστυνομική διεύθυνση, η οποία προχωρά στην αφαίρεση των πινακίδων του οχήματος.

Τα πρόστιμα που προβλέπονται για ανασφάλιστα:

– Για δίκυκλα ως 250 κ.ε.: 100 ευρώ

– Για δίκυκλα πάνω από 251 κ.ε.: 150 ευρώ

– Για αυτοκίνητα ως 1.000 κ.ε.: 200 ευρώ

– Για αυτοκίνητα πάνω από 1.001 κ.ε.: 250 ευρώ

 

Πηγή: forologikanea.gr